hirdetés

Elindult a korlátozás a kutakon. A MOL után az On my way! és a Lukoil is bekeményített. Az utóbbinál autónként csak 20 liter üzemanyagot lehet tankolni hatósági áron. Kíváncsian várjuk ez meddig megy és mikor jön az újabb meglepi. Valami itt nagyon nem stimmel .

 

Péntek reggeltől új korlátozást vezettek be a Mol-kutakon: napi 50 literben korlátozzák a tankolható üzemanyag mennyiségét.

A változást a vállalat fű alatt jelentette be. Először az ugytudjuk.hu helyi portál értesült arról, hogy ez megvalósulhat, de csütörtök este több Mol-kút Facebook-oldalán is megjelentek a szabályozás részletei. Eszerint a kisnyomású kútoszloppal rendelkező töltőállomásokon magyar rendszámú személyautóvalnatponta legfeljebb 50 litert lehet tankolni hatósági áron.

Nagynyomású kútoszlopoknál a magyar rendszámú, 3,5–7,5 tonna össztömegű, valamint a mezőgazdasági erőgépek továbbra is mennyiségi limit nélkül hatósági áron vásárolhatnak majd.

Azt is előírták, hogy péntektől üzemanyagkannába vagy edénybe csak piaci áron lehet majd tölteni benzint vagy gázolajat. Érdekesség, hogy ha valaki üzemanyagkannába és autóba egyaránt tankolna, akkor mindkét esetben a piaci árat fogják felszámolni.

„Amennyiben a gépjármű üzemanyagtartályába, illetve külső edényzetbe történő tankolásra egyszerre, egy tranzakció keretében kerül sor, úgy a tankolás teljes mennyisége tekintetében a töltőállomáson irányadó piaci árat alkalmazzuk” – írták a Mol kőszegi oldalán, ahol azt is közölték, hogy miként lehet ezt elkerülni:

Kérjük kedves vásárlóinkat, hogy amennyiben gépjárművük benzintankja mellett külső edényzetbe is tankolnának, azt a benzintankba történő tankolástól elkülönítve, a benzintankba történő tankolás vételárának rendezését követően, önálló tranzakcióként szíveskedjenek megtenni.

Hozzátették: a tankolási szabályok betartását biztonsági kameráikon keresztül folyamatosan ellenőrzik.

A Mol lépését az indokolhatja, hogy nemrég kiderült: júliusban és augusztusban üzemanyaghiány várható Magyarországon. A dologban több tényező is közrejátszik: ezekben a hónapokban az aratás miatt a mezőgazdaság is a szokásosnál többet fogyaszt, miközben az OMV schwechati üzemében történt baleset okán kevesebb üzemanyag érkezik Magyarországra, illetve a Mol százhalombattai finomítójában is tűz ütött ki másfél hete.

A MOL után az On my way! is bejelentette a tankolási limitet. A Lukoil sem maradt le de itt még keményebb korlátokat szabtak, hisz csak 20 litert lehet venni.

Az üzemanyagoknál továbbra is érvényben marad a 480 forintos kormányzati árstop. Piaci áron a benzin péntektől átlagosan 779, a gázolaj pedig 833 forintba kerül.

Nem tudjuk mi de valami nagyon nem stimmel. Az olaj ugyanis jön Oroszországból, oké az On my way! finomító Ausztriában nem üzemel de ez nem lehet gond, hisz nem ezer OMW kút van Magyarországon. S bízunk benne nem az van, hogy valaki trükközik és nyerészkedik, hogy esetleg azon országokba kerül a magyar üzemanyag, ahol drágábban lehet eladni, mert magasabb a hatósági ár vagy épp nincsen árstop. Érthető módon itt a MOL nagyobbat kaszálhat, igaz a magyar autósokat csontra szívatják így.

 

( Varga Zsolt )