hirdetés

Egy évvel ezelőtt halt meg az igen fiatal és tehetséges  Forma–1-es pilóta Jules Bianchi. Ő volt eddig az utolsó versenyző, aki a száguldó cirkusz során vesztette életét. Bianchi a 2014-es Japán Nagydíjon hatalmas balesetet szenvedett, és kómába esett. A tragédiának azonban nincs vége, a család beperelte a FIA vezetőségét.

bianchi julies

Egy évvel ezelőtt, 2015. július 17-én hunyt el egy nizzai kórházban Jules Bianchi, aki a Marussia versenyzőjeként a 2014-es Japán Nagydíjon szerzett súlyos agysérülést, amikor az esős futamon kicsúszott a pályáról, és az épp egy másik versenyautót mentő, 6,5 tonnás munkagépnek ütközött nagy sebességgel.

Az 1989-es születésű francia pilóta 2009-ben a Forma–3-as Európa-bajnoki cím megszerzésével hívta fel magára a figyelmet, menedzsere, a korábbi Ferrari-főnök Jean Todt fia, Nicolas segítségével pedig a maranellóiak versenyzői akadémiájába is bekerült.

Bianchi 2013-ban a Ferrari-motorszerződéssel került a Marussia-csapathoz, ahol végig jól szerepelt, a 2014-es Monacói Nagydíjon pedig eredménnyel bizonyította, hogy hatalmas ígéret, hiszen a sereghajtó csapat autójával a 9. helyig kapaszkodott, a 2010-ben bemutatkozott kis csapat első pontjait szerezte meg.

Az olasz márka utánpótlásprogramjának reménysége előbb-utóbb a maranellói csapatnál köthetett volna ki. Ennek része lett volna a sereghajtótól a Ferrari-szövetséges Sauberhez való előrelépés, mielőtt idén már Kimi Räikkönen helyére ült volna a francia.

A végzetes balesetben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vizsgálata elsősorban magát a pilótát találta felelősnek, állítólag túl gyorsan hajtott a dupla sárga zászlós szakaszon, ezért csúszott meg egy vízátfolyáson, majd a pályát elhagyva egyszerre nyomta a féket és a gázt a becsapódás előtt.

Vannak azonban, akik az FIA-t látják a fő felelősnek, amiért rossz időjárási körülmények között, az ideális mentési feltételek hiánya – a mentőhelikopter nem szállhatott fel – mellett is elindították a versenyt.

A család is szeretné, ha kiderülne a teljes igazság, ezért idén májusban beperelték az FIA-t, a Formula One Managementet és Marussiát (ma már Manor Racing) is.

– Minden egyes nap, minden alkalommal sírok, amikor a fotójára pillantok. Egy gyermek elvesztése nem normális, minden szülőnek nagyon nagyon nehéz, nehéz nekem, nehéz az édesanyjának, mindenkinek – mondta édesapja, Philippe Bianchi a héten a CNN-nek adott interjújában.

– Elvesztettem a legfontosabb dolgot az életemben, már nincs veszítenivalóm. Igazságot akarok Jules emlékének, mert számunkra elfogadhatatlan, hogy azt állítják, Jules hibája volt. Csakis az motivál, hogy igazságot szerezzek Jules-nek. Tudom, hogy itt van velünk és hallja, hogy őt hibáztatják, de ez lehetetlen. Biztonságosabbá kell tenni a Forma–1-et, mert a fiam belehalt – magyarázta Bianchi a jogi lépések megindítását.