hirdetés

Közel kétszáz autós tartott ma dudálós, autós demonstrációt a Budai Vár alatt a Clark Ádám téren. A nem hézköznapi akciót a kórházi ágyak kiürítése miatt tartották, mert szerintük fejetlenül történik minden. A tüntetést Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők hirdették meg a Momentummal együtt. 

A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

A demonstrálók a Clark Ádám téren köröztek, és közben kürtöltek. A szervezők azért választották ezt a helyszínt, mert így Orbán Viktor is hallhatja a tiltakozókat a Várban. A nem hézköznapi tüntetés körülbelül egy órán át zajlott.

A rendezvény előtti sajtótájékoztatón Hadházy Ákos arról beszélt, hogy egy hét alatt több tízezer rászorulónak kellett elhagynia a kórházakat, amire szerinte nincs ép ésszel felfogható magyarázatot. A képviselő mégis felsorolt három lehetséges indokot: szerinte vagy azért döntött így a kormány, mert a nyilvános fertőzöttségi adatok nem tükrözik a valóságot, vagy azért, mert el akarják engedni a járványügyi korlátozásokat és ezért a vírus berobbanására számítanak, vagy pedig a járvány ürügyén akarják a kórházi ágyakat permanens módon leépíteni. Hadházynak mindhárom magyarázat elfogadhatatlan.

Szél Bernadett elmondta, hogy szerinte rengeteg indulat gyűlt fel az emberekben a kormány intézkedései miatt, de most a járvány miatt ezt nem tudják az utcára vonulással kifejezni, ezért találták ki az autós megoldást.

Donáth Anna Uniós képviselő kijelentette, hogy nincs még egy olyan EU-tagállam, ahol hasonló kapacitásnövelő intézkedéseket hoztak volna anélkül, hogy előtte ne tárgyaltak volna azokkal az intézményekkel, amelyek aztán az ezzel járó plusz terheket átvállalták, illetve biztosítottak volna plusz támogatást nekik.