hirdetés

Ezt is megértük. Elkészült az első dízel Bentley, ami terepjárószerű  is. A Bentayga Diesel a világ legerősebb sorozatgyártású turbódízel motorja, amivel a nagy testű SUV páratlan dinamikával mozog.
bentaygaA konszernpolitikának köszönhetően az Audi SQ7 erőforrása a Bentley SUV-jában is megtalálta a helyét. Szó sincs róla, hogy a luxusterepjáróban méltatlan lenne, hiszen az autóiparban alkalmazott legkorszerűbb technológiát vonultatja fel és több mint sportosan mozgatja azt.  A 4 literes, 32 szelepes V8-as egységet három turbófeltöltő lélegezteti – két hagyományos és egy elektromos –, amelyek révén 435 lóerős csúcsteljesítmény és 900 Nm-es csúcsnyomaték jön létre. A Bentayga Diesel 4,8 másodperc alatt gyorsul százra, akárcsak az Audi SQ7, csúcssebességét azonban nem korlátozza elektronika, így eléri a 270 km/órás sebességet is.

A V8-as dízel nyomatéka már 1000-es fordulatszámtól kihasználható, a turbólyukat a 48 voltos rendszer által táplált harmadik turbófeltöltő gyakorlatilag megszünteti. A Bentayga Diesel késlekedés nélkül, fölényesen gyorsít, s akár 1000 kilométert is megtehet egy tankkal – a Bentley történetében először. Az Euro 6-os normájú, fejlett kipufogógáz-tisztító rendszerekkel felvértezett V8-as dízelmotor átlagfogyasztása 7,9 l/100 km, szén-dioxid-kibocsátása pedig 210 g/km, a Bentley modellek közül a legalacsonyabb.
A Bentayga Diesel ugyanazt a modern brit luxust vonultatja fel, mint W12-es társa és számos egyedi stíluselemmel rendelkezik. Ilyen az oldalankénti dupla kipufogóvégződés, a fekete „mátrixhálós” hűtőmaszk, továbbá az egyedi 21 colos felnik. Az utastérben újfajta fabetét jellemzi a dízelkivitelt. Az autó természetesen Mulliner kiegészítőkkel is ellátható, mint például a hűtőszekrény, a Linley kínai porcelán étkészlet és kristálypoharak, továbbá a Mulliner Tourbillon by Breitling aranyóra.

A Bentayga Diesel felszerelhető elektronikusan szabályozott karosszériamozgás-kiegyenlítő rendszerrel, amely kanyarodáskor ellenpontozza a kocsitest mozgásait és biztosítja, hogy a gumiabroncsok mindig teljes felületükkel tapadjanak az útra. Emellett a változó áttételű elektromos szervokormány is az alapfelszereltség részét képezi. Lejtmenetvezérlő rendszer és adaptív légrugós felfüggesztés is bekerült az autóba, amely négyféle magasságban működhet. A menetmód választó rendszer nem kevesebb, mint nyolc beállítást ismer, ezek segítségével a Bentley bármilyen útburkolaton, mostoha körülmények között is képes haladni.

A dízel luxus SUV ezenkívül rendelkezik a legmodernebb vezetéstámogató rendszerekkel, van benne többek között mögöttes forgalomra figyelmeztető rendszer, 360 fokos kamerarendszer, parkolóasszisztens, szélvédőkijelző és éjjellátó berendezés is. Extraként rendelhető például hátsó szórakoztató rendszer kivehető Androidos tabletekkel és 1950 wattos Naim hifi.

A Bentley Bentayga Diesel értékesítése a jövő év elején indul és 70 000 000 forintért az alapváltozatot meg is lehet venni.