hirdetés

Végre egy örömteli ellenzéki kezdeményezés, s bízunk benne a kormány is támogatja Molnár Zsolt ötletét, mely szerint a jogosítvány nélkül vezetőket bűncselekmény miatt vonják felelősségre. Sok olyan halálos baleset volt az elmúlt években, amelyekben a vezetéstől eltiltott, vagy épp jogsi nélkül rendelkező személyek voltak érintettek.

 

A közelmúlt halálos baleseteinek egy részét jogosítvány nélkül vezető sofőrök okozták. Azonban ezen személyek ellen maximum szabálysértési eljárások indultak, mert jogsi nélkül ültek a volán mögé. Az érintettek felelősségtudata nulla, ami érthető, hisz kifizették a bírságokat. Azaz nincs elrettentő és visszatartó ereje a mostani büntetésnek.

Nemrég a 21-es úton történt, két idős ember halálával járó balesetnél is kiderült a sofőr jogsi nélkül vezetett, de a Károly körúti, két fiatal életét követelő oszlopra csavarodós baleset is ilyen volt. A kanyarban megcsúszó és oszlopba csapódó 17 éves sofőr azonnal szörnyethalt, 14 éves utasa életveszélyesen megsérült. De ilyen volt a luxus Mercis Dózsa György úti ámokfutó esete is.

Molnár Zsolt, szocialista országgyűlési képviselő Budapesten, az Astoriánál tartott, az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, elfogadhatatlan, hogy rendszeresen előfordulnak olyan balesetek, amelyet jogosítvánnyal nem rendelkező, vagy a járművezetéstől kifejezetten eltiltott emberek okoznak.

A politikus elmondta, hogy azért kezdeményezte az engedély nélküli járművezetés bűncselekménnyé nyilvánítását november elején, hogy nagyobb legyen a visszatartó erő.

Jelenleg a szabálysértési bírság kifizetésével mentesülnek a következmények alól azok, akik jogosítvány nélkül vezetnek – részletezte.

Molnár Zsolt azt kérte a parlamenti képviselőktől, hogy a politikai vitákat félre téve, az emberéletek, a családok védelme érdekében, támogassák a törvényjavaslat elfogadását.

(Turcsányi)