hirdetés

Budapest marad bezárva
2020-05-02 16:55

A védekezés következő szakaszában, hétfőtől vidéken a korlátozások fokozatos enyhítésével, de szigorú menetrend szerint újra elindulhat az élet. Kinyitnak a strandok, a kávézók és az éttermek. A budapestiek és a Pest megyében élők azonban erről egyelőre csak álmodozhatnak. Sőt el sem utazhatnak lakhelyükről.

 

Fontos, hogy az idősekre továbbra is fokozottan kell vigyázni, Budapesten és Pest megyében pedig a koronavírus-fertőzöttek, illetve az elhunytak magas száma miatt maradnak a korlátozások.
Így például ott továbbra sem használhatók a vendéglátó egységek kerthelyiségei, teraszai, és továbbra is csak az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárak működhetnek rendes nyitvatartással, a többi bolt 15 órakor bezár. Ugyanakkor vidéken hétfőtől a bevásárlóközpontok már rendes nyitvatartással működhetnek.

A Budapesten és Pest megyében élők továbbra is csak alapos indokkal hagyhatják el otthonukat, nem tanácsos vidékre utazniuk, például nem mehetnek vidékre strandolni, és továbbra sem használhatják a játszótereket. De a rokonok látogatása is tilos.

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a Budapesten és Pest megyében élők tekintetében hatályban maradnak a korábban kialakított kijárási korlátozások. Mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát, ezért ha valaki ezeket a magatartási szabályokat megszegi, szabálysértést követ el.

Országszerte továbbra is érvényes a 65 év felettiek vásárlására fenntartott 9 és 12 óra közötti idősáv, a rendezvények pedig mindenütt tilosak augusztus 15-éig, kivéve a temetéseket, az esküvőket és az egyházi eseményeket. A lakodalom is rendezvénynek számít, ezért augusztus közepéig nem lehet megtartani – jelezte Szentkirályi Alexandra.