hirdetés

A magyar autósoknak is jó tudni, hogy néhány napja sokat kockáztat, aki téli gumi nélkül vezet Szerbiában. A helyiek és a külföldiek is kemény büntetésekre, sőt szabadságvesztésre számíthatnak, ha nem tartják be a téli közlekedési szabályokat.
gumiszerviz_storageNovember elsejétől április elsejéig kötelező a téli gumi használata Szerbiában. Amíg nincs az utakon hó és jég, nem büntetnek a rendőrök, de ha valaki nyári gumival balesetet okoz, súlyos összeget fizethet. Aki pedig jeges úton nyári gumival karambolozik, akár börtönbe is kerülhet.

A télen használt nyári gumi miatt kiszabott büntetések szerbiai viszonylatban csillagászati összegűek is lehetnek, a sofőrök 20 ezer dinárt, azaz 50 ezer forintot is fizethetnek. Jogi személyek esetén a bírság 100-800 ezer dinár, vagyis 250 ezer és 2 millió forint között alakulhat. A nyári gumival télen balesetet okozó sofőr pedig 45 napig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.
Téli guminak a 4 milliméternél mélyebb bordázatú abroncs számít, a kötelező téli felszerelés része a hólánc is, ha hiányzik, az autós 3 ezer dinárra, azaz 7 és fél ezer forintra büntethető. Havas utak esetén a hóláncok használata lakott területen kívül kötelező. A tehergépjárműveket és az autóbuszokat pedig lapáttal is fel kell szerelni.
Az új téli gumik ára gépkocsi – márkától függően 4 ezer dinártól, tehát 10 ezer forinttól kezdődik. Szerbiában a választásnál az ár a meghatározó, ám a használt téli gumi hiába olcsóbb, egy-két szezonnál többet nem bír ki. A szakemberek szerint tehát észszerűbb új abroncsokat vásárolni, amelyek nagyjából öt-hat évig használhatók.