hirdetés

Kezd egy kisebb rossz szappanoperára emlékeztetni a dunai tragédiát okozó ukrán kapitány előzeteséről döntő bírói verdiktek és az ügyészség folyamatos fellebbezései. A gyanúsított idős férfi joggal érezheti, hogy rongybabaként játszadoznak vele. Pedig az ügyészség szerint hamarosan vádemelés lesz, ráadásul ezzel az ügyészség is elismerte semmi indoka már az előzetesnek, így picit érthetetlen miért kell benntartani egy idős férfit.

Bejelentette fellebbezését az ügyészség a Viking Sigyn kapitányának bűnügyi felügyelet alá helyezésével szemben.
Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt is közölte: a Hableány tragédiája miatt indított büntetőperben az ügyészség november végéig vádat emel.

Így pedig teljességgel érthetetlen, hogy miért akarják még dutyiban tartani a dunai tragédiával gyanúsított kapitányt, hisz már sem a tanúkat, sem az ügy felderítését nem tudja befolyásolni a gyanúsított. Szőkésről pedig nem beszélhet a vádhatóság, hisz eddig sem próbálkozott Jurij C., amikor szabadlábon volt. A vádemelés közelsége pedig azt is jelenti, hogy komolyabb nyomozati cselekmány műr nem várható az ügyben.

Mint ismeretes a Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken szüntette meg a szállodahajó ukrán kapitányának letartóztatását, és bűnügyi felügyeletét rendelte el. A döntés ellen a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a letartóztatás fenntartása érdekében fellebbezést jelentett be, és mivel a fellebbezés a szabadlábra helyezésre nézve halasztó hatályú, a gyanúsítottat egyelőre nem helyezték szabadlábra.

Az ügyészség szerint a korábban november 30-ig meghosszabbított letartóztatás továbbra is indokolt, a szökés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye csak így zárható ki. A szökés veszélye azért is jelentős az ügyészség szerint, mert Ukrajna nem adja ki állampolgárait más államnak, de a vádhatóság tart a gyanúsítottal szakmai és baráti viszonyban álló tanúk vallomása befolyásolástól is.

Az ukrán Jurij C.-t a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével gyanúsítják a Hableány május 29-i dunai katasztrófája miatt; a hajó fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott, a tragédiát mindössze hét koreai turista élte túl.