hirdetés

A Star Trekből is ismert fiatal színész, Anton Yelchint a saját autója ütötte el a San Fernandó-i házának felhajtóján. Szülei perlik az autógyárat, miután kiderült, hogy a Fiat cég nagyon is tudott arról, hogy a sebességváltó megbízhatatlan.

anton_jelcin

A fiatal színész szülei, Victor és Irina könnyek közt jelentették be, hogy pert indítanak a balesetet okozó Jeep Grand Cherokee-t gyártó Fiat Chrysler és ZF North America, illetve az AutoNation márkaképviselet ellen fiuk halála miatt.

A Star Trekben játszó Anton Yelchinre egy barátja talált rá, miután előző nap nem jelent meg a megbeszélt találkozón. A 27 éves férfit a saját autója ütötte el a San Fernandó-i házának felhajtóján június 19-én éjjel. A kocsi motorja még járt, amikor Yelchin ismerőse délután egykor a helyszínre ért – írta a Daily Mail. A színészt a kocsi a biztonsági kapu mellett álló, téglából épített postaládának szorította. A jármű üresben volt, de a felhajtó a beszámolók szerint elég meredek. A boncolása megállapította, hogy Yelchin halálát egy erős ütésből eredő fulladás okozta.

Kiderült, hogy néhány héttel a baleset előtt az autótípust visszahívták, az erről szóló levelet egy héttel a halála után küldték el Yelchinnek. A család ügyvédje szerint az autógyár erőfeszítései, hogy figyelmeztessék a fogyasztókat, túlságosan kevésnek és nagyon megkésettek bizonyultak.

A színész halálát okozó probléma nem egyedi, erről pedig az autógyártó cég tudott is. A Fiat Chrysler Automobiles NV áprilisban hívott vissza 1,1 millió autót világszerte, mert a járművek elgurulhattak, miután a vezető kiszállt. Többek közt a 2014–2015-ös évjáratú Jeep Grand Cherokee-t is, ami Yelchin halálát is okozta.

Bár korábban is tudtak a konstrukciós hibáról, a cég a sofőröket hibáztatta azt állítva, hogy nem a megfelelő módon állították le a kocsit. A Chrysler Fiat szerint ezzel összefüggésben összesen 700 baleset történt. 41 ember sérült meg, 212-en karamboloztak és 308 esetben keletkezett vagyoni kár.