hirdetés

Az autó színe és stílusa sokak számára pszichológiai üzenet arról, hogy milyennek szeretnénk tűnni a világ szemében – állítja a Ford által megrendelt tanulmány végeredménye. Az autók színére fókuszáló kutatás szerint ez sokat elárul vásárlója egyéniségéről, és az önmagáról alkotott képéről. Az amerikai autógyártó közleménye ugyanakkor hozzáteszi: sok esetben tapasztalható éles különbség az egyazon színeket választó férfiak és nők között.

mustang

A fekete autókhoz vonzódó nők például gyakran jellemzik magukat határozott fellépésű, feladatorientált emberként, aki gyorsan ingerlékennyé válik, ha a dolgok nem mennek rendben. Ugyanakkor a fekete autót választó férfiak szétszórtnak tartják magukat, és gyakran másokra bízzák az általuk elkezdett projektek befejezését – legalábbis ezt az eredményt hozta a kutatás, és azt is, hogy a kék fényezést kedvelő férfiak egészen másfélék.

Fontosak számukra az érzések és az érzelmek, és döntéseik során inkább hallgatnak a megérzéseikre, mint a tényekre. A kék autót vásárló nők a harmóniát keresik a kapcsolatokban és kerülik a konfliktusokat, ám erős akaraterővel bírnak. A sötétkék autóhoz vonzódó férfiak – a sötétkék öltönyt viselő társaikhoz hasonlóan – többnyire konzervatívak.

Ki gondolta volna, de a vizsgálat állítja: az ezüstszínű autókat választó férfiak általában még stresszhelyzetben is megőrzik a hidegvérüket. Ugyanakkor azok a nők, akik ezüstszínű, sötétkék vagy piros autót szeretnének, továbbra is megfejthetetlen rejtélyt jelentenek, mivel ezek a színek semmilyen erőteljes személyiségvonáshoz nem köthetők a női vezetők esetében.

Bezzeg a piros autókhoz vonzódó férfiak, akik az átlagosnál jóval összeszedettebbek, módszeresebbek és céltudatosabbak. Elmondása szerint a Ford azért rendelte meg ezt a kutatást – 25 és 65 év közötti embereket kérdeztek –, hogy jobban megértse a színválasztás és a személyiségjegyek közti összefüggéseket.

(Forrás: Vezess)