hirdetés

Vigyázzunk a Soft-Close funkcióval, maradandó sérülést okozhat. A behúzó automatikával ellátott ajtók némi figyelmetlenséggel vegyítve akár maradandó sérüléseket is okozhatnak. Egy német hölgy Kordula az ujját bánhatja.
levagta-az-ajto-az-ujjat„Egy ujjpercem már a múlté” – meséli Kordula Schweineberg, akinek a Soft-Close funkciós BMW 520d-je gyakorlatilag amputálta az ujjpercét.

Az 56 éves Kordula épp szállt ki az autójából, pakolászott, és a háta mögé nyúlva, kezét a kilincsen tartva még visszanyúlt a nyitva lévő ajtóhoz. Azonban ezért az egyszerű műveletért nagy árat fizetett, ugyanis az erős villanymotor behúzta a résnyire nyitott ajtót, ami hirtelen éles fájdalmat okozott a tulajdonosnak.

A szúró fájdalmat a 600 Nm-rel (kb. 61 kilogramm húzóerő) dolgozó Soft-Close ajtó okozta, ami komolyan összeroncsolta a hüvelykujját.

Kordula sokkos állapotban még hazavezetett, ahol a férje azonnal egy közeli kórházba szállította, ahonnan továbbvitték egy kézspecialistához, egy másik kórházba. A végeredmény az utolsó ujjperc amputálása lett, a roncsolt részt ugyanis már nem tudták megmenteni az orvosok.

– Még ma is fantomfájásaim vannak, a hüvelykujjam egy részének elvesztése pedig számos, korábban egyszerűnek és ösztönösnek tűnő dologban hátráltat – nyilatkozta a BMW tulajdonosnője.
Hasonló baleset nemcsak a BMW-seket fenyegeti, hanem az összes Soft-Close funkcióval rendelkező autóst. A komfortbecsukási opció megléte bizony extra odafigyelést igényel, különösen a gyerekek vékonyka ujja szorulhat be könnyen, vagy maradhat ott az ajtó becsukásakor. Persze nem egyedi esetről van szó, Thorsten Poppen például az BMW X5-ösével autókázott az egyik barátjával, a hosszú úton megálltak egy étteremnél, megebédeltek, majd a beszállási procedúra során az ajtót magára húzta, kicsit fészkelődött, az egyik keze még az oszlopon volt, ahol megtámaszkodott.

Azonban a Soft-Close már akcióba is lépett, és összezúzta az ujját. Thorsten a fájdalomtól sokkot kapott, és kis időre elvesztette az eszméletét is.

Világos, hogy amíg a Soft-Close ajtóbehúzó mechanikákat nem látják el egy akadályérzékelő programmal – akárcsak az elektromos ablakokat –, addig ehhez hasonló balesetek bárkivel előfordulhatnak – vélekedik a 49 éves Thorsten Poppen.

És ezek nem egyedi, elszigetelt esetek, a Bentley is érintett két Európában regisztrált Soft-Close balesetben. A gond az, hogy az ilyen rendszerek nem rendelkeznek akadályfelismerő funkcióval, mihelyst közel kerülnek az ajtók a kerethez, a villanymotor behúzza azokat.