hirdetés

Változnak a traffipaxos mérések. Állítólag megszűnik a lesből való sebességmérés és csekk-küldés. A rendőri intézkedési kultúraváltás része az új európai módi állítólag. Kíváncsian várjuk, hisz erre jó pár évtizedet kellett várni.
traffipax-tury gergelyAz új traffipaxok nem is nagyon alkalmasak arra, hogy úgy mérjenek sebességet, hogy előttük bármi is van, mert az elméletileg bezavarhatja valamilyen szinten az eszközt. Ennek következtében pedig hibás adatot rögzíthet. Volt már erre példa, nem is egy. Így a rendőrségi szemlélet és kultúraváltás az Esti Újság szerkesztősége szerint legfőképp ennek tudható be, nem másnak. Persze kíváncsian várjuk, hogy a rendőr jól láthatóan messziről is áll és méri az autósok sebességét, amivel egyre többet találkozunk.

Jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem határozza meg, hogy a sebességmérő berendezést a közlekedők számára jól látható helyen kell elhelyezni. Ebből az is következik, hogy akár rejtve is használhatná a rendőr ezeket a berendezéseket. Ugyanakkor az intézkedési kultúraváltás részeként a rendőrség vezetése által támasztott követelménynek megfelelően, lehetőleg csak jól látható helyeken végzünk ilyen tevékenységet – írta az ORFK a vezess.hu kérdésére.

Egy korábbi közlés szerint 79 332 közigazgatási határozatot hozott a rendőrség a 365 darab fix és a 160 mobil készülék felvételei alapján, amiből mindössze 36 darab volt piroson áthajtás, 8 darab leállósáv jogtalan használata, míg – a rendőrség megfogalmazása szerint – a „meghatározó többsége” sebességtúllépés.

Erre kérdeztünk most rá, szerettük volna megtudni az ORFK vezetőinek véleményét arról, hogy a Véda készülékei egészen minimális számú szabálysértést rögzítettek eddig.

(Forrás: Vezess–Esti Újság)