hirdetés

Gondot okoz az üzemanyagvásárlás korlátozása gazdáknak. Sokan aggódnak, hogy üzemanyag nélkül nem tudnak se szántani, se vetni. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége azt kéri a kormánytól, hogy a termelők soron kívül jussanak üzemanyaghoz hatósági áron.

 

Az üzemanyag-ellátás legnagyobb kárvallottai a mezőgazdasági termelők. Míg a benzinkutaknál a gázolaj ára literenként 480 forint, addig azok a gazdák, gazdálkodók, akik közvetlen beszállítótól szerzik be a gázolajat, napi árat, 600-700 forintot kötelesek fizetni – közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) .

A MOSZ szerint nem mindig jutnak üzemanyaghoz, azt állítják, a MOL logisztikai gondokra hivatkozva ezeket a megrendelőket nem szolgálja ki.

Több gazdaságban emiatt már le is álltak a tavaszi munkák. Márpedig a mezőgazdaság nem olyan üzem ahol, amit ma nem végeznek el, elvégezhető majd három hét múlva. Ez az intézkedés egyértelműen és súlyosan veszélyezteti Magyarország élelmiszer-ellátásának biztonságát” – tették hozzá.

A szövetség szerint benzinkutaknál nem tudnak tankolni a gazdák, a mezőgazdasági gépek egy része – például az állattenyésztési gépek – ki sem mehet a közutakra.

A MOSZ azt kéri a kormánytól és a MOL-tól, hogy a problémát soron kívül rendezze, a termelők soron kívül juthassanak hatósági áron gázolajhoz. Úgy vélik, ha ez nem történik meg, akkor gabonahiány alakul ki.

A MOl reagált a MOSZ által felvetett problémákra. Mint írják: „Magyarországon elegendő üzemanyag van, a MOL finomítói teljes kapacitással üzemelnek. A múlt héten tapasztalható megnövekedett üzemanyagkereslet okozta logisztikai problémák elhárítása folyamatos. Az üzemanyagot kiszállító MOLTrans kollégái a nap 24 órájában dolgoznak, hogy mihamarabb ki tudják szállítani a megrendelt árumennyiséget. Nagykereskedelmi partnereinket – köztük a mezőgazdasági vállalkozásokat is – a múlt héten tájékoztattuk róla, hogy átmeneti intézkedéssel gondoskodunk a regisztrált megrendelések teljesítéséről: először a már beérkezett megrendelésekre koncentrálunk. A vevőfuvaros kiszolgálásra azonban az átmeneti időszakban is lehetőséget biztosítunk, olyan esetekben is, ahol ez a szállítási mód a szerződésben nincs rögzítve.”

(csákány)