hirdetés

A szcientológusok csendes tiltakozó menete miatt szombaton délután lezárják a Lánchidat és környékét, a budai Vár körüli közlekedésben is fennakadásokra kell készülni – közölte a Budapesti Közlekedési Központ pénteken . A tüntetésre érkezett a neves venezuelai szépségkirálynő is. A demonstráció az szabad vallásgyakorlásra szeretné felhívni a figyelmet, ami addig folytatódik amíg helyre nem áll Magyaroroszágon a szabad vallás gyakorlása. 

szcientológiaSzombaton lesz az Emberi Jogok Világnapjának előestéje. Az egész világon ez az alkalom vezeti fel az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 2018-ban ünnepelt 70. évfordulóját.

A szcientológusok képviselői eddig 25 országból jelezték érkezésüket az emberi jogok budapesti rendezvényére. Az összefogás jelentőségét mutatja, hogy csatlakozik a Dél-Amerika-szerte híres és népszerű színésznő és korábbi Miss World Venezuela, számtalan tévésorozat és film sztárja, Ruddy Rodriguez is.

Az 1954-es alapítású egyház a hitvallása szerint is feladatának tekinti az emberi jogok terjesztését, és kiáll ezek, valamint az emberi méltóság mellett. Ebből az alkalomból a hívek egy békés felvonulást követően adják majd át az ennek fontosságáról szóló kiáltványukat a köztársasági elnöknek.

Az elmúlt hónapokban a vallásos közösség ellen történt hatósági intézkedések akadályozzák a hívek szabad vallásgyakorlását, amely sérti a gondolatszabadsággal kapcsolatos egyetemes és európai emberi jogi egyezményekben foglaltakat is.

A városban közlekedő autósok türelmét és megértését előre is köszönik a szervezők, akik sajnálják, hogy nem először kényszerülnek demonstrációval felhívni a figyelmet az emberi jogokra.

A közösség az egyre növekvő méretű békés demonstrációit addig folytatja, amíg a szabad vallásgyakorlás lehetősége helyre nem áll Magyarországon.
A közlemény szerint 14.30 és 16 óra között a Deák Ferenc tér, József Attila utca, Széchenyi István tér, Lánchíd, Hunyadi János út, Dísz tér, Szent György utca, Szent György tér útvonalat zárják le a forgalom elől.

A korlátozás idején a 16-os busz nem közlekedik. A budai Várat ebben az időszakban közösségi közlekedéssel csak a Széll Kálmán térről, a megszokottnál sűrűbben induló 16A busszal vagy a budavári siklóval lehet megközelíteni. Ugyanebben az időszakban a 105-ös busz módosított útvonalon, a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik, így nem érinti a Széchenyi István tér, a József nádor tér, illetve a Hild tér megállóhelyet, a Deák Ferenc térnél pedig az Erzsébet tér helyett a Károly körúton áll meg.