hirdetés

Vezetékek nélkül megy a troli nemsokára Svájcban. Az ABB által kifejlesztett villámtöltőkkel ellátott buszvonalat valósítanak meg Genfben, amely révén így a vezetékek kusza sokasága eltűnik. Reméljük, a BKK is gondolkodik ilyen megoldásban.

 TOSA2013A Genfi Autószalon idején az újságírók parkolója és a kiállítási csarnok között közlekedett próbaüzemben az ABB által kifejlesztett töltővel felszerelt elektromos autóbusz, amelynek segítségével most egy egész vonalat építenek ki a genfi repülőtér az új Praille-Acacia-Vernet nevű előváros között – utóbbiban 11 ezer lakóegység és mintegy 11 ezer embernek munkát adó iroda épült fel, úgy számolnak, naponta 10 ezer utas veszi majd igénybe az új járatot.

Az ABB a svájci Hess buszgyártóval közösen készítette el a járművet, amelynek különlegessége a tetőn elhelyezett indukciós villámtöltő, amelynek segítségével a megállóban várakozó autóbusz 15 másodperc alatt 600 kW teljesítménnyel annyi energiát vételez, ami elég a következő megálló/töltőpont eléréséhez, a vonal végén lévő fordulókban 4-5 percig töltik a telepeket kisebb teljesítménnyel. A megoldás lényege, hogy nincs szükség fizikai kapcsolatra a jármű és a töltő között, és viszonylag kevés akkumulátor kell a busznak a mozgáshoz, hiszen menet közben folyamatosan, a 13 megállóban töltődnek a telepei.

Úgy számolnak, éves szinten 1000 tonna helyi szén-dioxid-kibocsátás takarítanak meg a dízelmotoros buszok alkalmazásához képest. A mintegy 4,5 milliárd Ft-ból megvalósuló beruházásban a 12 darab elektromos autóbusz beszerzése mellett benne van a 13 megállóban a villámtöltő és a végállomásokon a gyorstöltő berendezések kiépítése is.