hirdetés

Brutál Ferrarit is vehetünk a NAv-tól.  A NAV a 86 milliós becsült értékhez képest félárról indulva árverez el egy 600 lóerős, 2019-ben gyárott Ferrari Portofino F164-es luxusautót, amit egy őrzött-védő számlagyáros cég vezérétől foglaltak le. Persze a 2021-es akció során nemcsak Ferrarit foglaltak le az adónyomozók, hanem falba betonozott pénzzel teli széfeket is.

A most kalapács alá került Ferrarit  többször lehetett látni 2021-ig Budapest egyik legluxibb helyén, a Roosevelt téri Four Seasons hotel előtt.
A tulaj egy őrző-védő céget irányított, amely számlagyárként is ténykedett amíg a NAV MERKUR nevű különleges egysége le nem csapott a bűnszervezetre.

A NAV akkor azt közölte: Csaknem egymilliárdos kárt okozott a költségvetésnek a bűnszervezet. A bandától luxusautókat, ingatlanokat, jelentős bankszámlavagyont és rengeteg készpénzt foglalt le a NAV, de csőre töltött éles lőfegyverek is előkerültek a kutatásokon.

A NAV 2021-es közleményében az is olvasható: az Online Számla rendszer adataiból kiderült: a vagyonvédelemi szolgáltatást nyújtó bűnszervezet fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy bevételeit egy strómanok vezette, gyakran váltott fantomcégekből kiépített hálózaton keresztül futtatta át. Ezzel a módszerrel egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek, amellett, hogy a piacon is kedvezőbb helyzetbe került versenytársaival szemben.

Az akcióban a budapesti nyomozók munkáját járőrök, revizorok, IT-szakemberek, a MERKUR bevetési egység és a Terrorelhárítási Központ is segítette: az összesen mintegy 200 résztvevő 105 helyszínen kutatott. A nyomozók egy 76 millió forint értékű Ferrarit, muzeális jellegű autókat és egy kishajót is foglaltak, valamint nagyjából 120 milliós bankszámlavagyont és 170 millió forint értékben hat ingatlant zároltak.

A rengeteg lefoglalt készpénz egy része befalazott, rejtett páncélszekrényekből került elő a cégháló titkos irodáiból. A bűnszervezet irányítóinál éles lőszereket és lőfegyvereket is találtak, néhányat csőre töltve.

A nyomozók 16 személyt gyanúsítottként hallgattak ki, a bíróság a bűnbanda négy irányítójának letartóztatását rendelte el akkor.