hirdetés

Felborult és elsüllyedt a Dél-kínai-tengeren a viharos időjárás miatt Hongkong híres úszó étterme a Jumbo, amelyet alig egy hete vontattak el a városból – jelentette be az étterem anyavállalata.

 

Az Aberdeen Restaurant Enterprises Ltd. közleményében arról számolt be, hogy a Jumbo legendás étteremhajóba szombaton a Dél-kínai-tengeren a Paracel-szigetekként is ismert Hszisa-szigetek mellett elhaladva a rossz időjárási körülmények miatt betört a víz, és hiába igyekeztek mindent elkövetni a megmentéséért, a hajó vasárnapra felborult. A közlemény szerint személyi sérülés nem történt, a helyszínen a tenger ezer méter mély, ami megnehezíti a mentési munkálatokat.

A csaknem 80 méter hosszú Jumbo úszó étterem több mint négy évtizeden át Hongkong egyik nevezetessége volt. Több mint hárommillió vendégnek, köztük II. Erzsébet királynőnek és Tom Cruise-nak szolgálták fel a kantoni konyha ínyencségeit. Számos filmben is feltűnt, köztük az 1974-es James Bond-darabban, a Roger Moore főszereplésével forgatott Az aranypisztolyos férfiben is.

A pandémia miatt 2020-ban bezárt, és elbocsátotta összes alkalmazottját. Anyavállalata szerint fenntartása súlyos pénzügyi terhet rótt a részvényesekre, mivel több millió hongkongi dollárt költöttek az ellenőrzésére és karbantartására annak ellenére, hogy nem üzemelt. Az éttermet múlt kedden vontatták el, hogy egy olcsóbb helyen végezzék a karbantartását. A vállalat hangsúlyozta, hogy az indulás előtt hajózási mérnökök vizsgálták meg alaposan a hajót, és a szállításához minden szükséges engedélyt beszereztek. A baleset részleteiről a hajót vontató társaság tájékoztatja az Aberdeen Restaurant Enterprisest a közlemény szerint.

 

(Németh Attila)