hirdetés

Elkelt a legendás Forma–1-es versenyző autója. A Juan Manuel Fangio számára tervezett 1956-os Ferrari 290 MM egy New York-i liciten talált gazdára, állítólag brutális áron, 28 millió dollárért, azaz 9 milliárd forintért.

Ferrari 60 éves

A majdnem 60 éves kocsi az RM Sotheby’s aukciósház csütörtök esti, Driven by Disruption címmel meghirdetett aukcióján cserélt gazdát. A történelmi Ferrari 290 MM versenyautó 1964-ig rótta a köröket a versenypályán anélkül, hogy összetört volna, az alváza és a karosszériája is eredeti, motorszáma is hiteles.

Az aukciós versenyautó-rekordot egy tavaly a Bonhamsnál eladott Ferrari 250 GTO Berlinetta állította fel, amelyért 38,1 millió dollárt fizetett egy vásárló. Az argentin Fangiót minden idők egyik legremekebb Forma–1-es versenyzőjének tartják. A most eladott piros színű, kék orrú kocsit kifejezetten az ötszörös F–1-világbajnok számára készítették. Ebből a 290 MM-es típusból mindössze négy példányt építettek.

A gépet Temple Buell autórajongó vásárolta meg 1957-ben, aki további versenyekre küldte Jo Bonnierrel és Masten Gregoryval a kormánykerék mögött. Ezt követően Pierre Bardinon gyűjtő kollekciójába került, és 34 évig Franciaországban parkolt, mígnem egy magát megnevezni nem kívánó európai gyűjtő tulajdonába került, aki most maga is túladott az autóritkaságon.