hirdetés

Amikor konténerrendelés előtt állsz, legyen szó akár sittszállításról, akár zöldhulladékról vagy lomtalanításról, pár dolgot figyelembe kell venned. Szerencsére általában ez nem az, hogy hova rendeled a konténert, ugyanis gyakorlatilag bárhova rendelheted már manapság.

 

Ebben a cikkben segítek neked, hogy végiggondold azokat az infókat, melyeket mindenképp közölnöd kell a szállító céggel megrendelés esetén. Így nem fog meglepetésként érni, és garantáltan tudsz majd válaszolni, ezzel is meggyorsítva a rendelési folyamatot és annak pontosságát. Ezzel pedig nem fogsz kellemetlen szituációba kerülni. Vágjunk is bele!

1.Hova kerül majd a konténer?

A legegyszerűbb eset az, ha magánterületen történik a konténer elhelyezése. Ekkor ugyanis nem kell semmilyen engedély, oda rakod le telken belül, ahova csak szeretnéd. Viszont itt arra kell nagyon figyelni, hogy elegendő hely legyen a teherautónak bemenni és a le- és felrakodáshoz is.

Ellenben, ha közterületen történik az elhelyezés, ott már más a helyzet. Itt két opció van. Amennyiben folyamatos a felrakodás, azaz a teherautó és sofőr a helyszínen van, akkor nincs szükség külön engedélyre.

Más a helyzet akkor, ha elhelyezésre kerül a konténer és később (amikor már tele lesz) jön érte a teherautó. Ekkor ugyanis területfoglalási engedélyre lesz szükséged, melyet a helyi önkormányzatnál tudsz igényelni. Ráadásul ennek még díja is van.

 

2.Mekkora mennyiséget kell elszállítani?

Különböző konténerméretek vannak. Ezek általában 4-8 köbméter közöttiek. Meg kell saccolnod, hogy körülbelül mekkora mennyiségű elszállítandó hulladék lesz. Ennek megfelelően kell leadnod a rendelésed. A tapasztalat az, hogy általában alábecsülik az emberek a hulladék mennyiségét, ezért érdemes eggyel nagyobbat rendelni, nehogy kétszer kelljen kerülni. Ha 20-30 köbméterről vagy még többről is szó van, akkor a legnagyobbat rendeld meg, többszöri fordulással, így lesz a leggazdaságosabb.

 

3.Milyen fajta hulladékról van szó?

Bár összefoglalóan konténeres sittszállításnak szokás nevezni, nem feltétlenül csak sittet szokás konténerrel szállíttatni. Persze ez a legtöbb. Építési és bontási törmelék, téglák, betondarabok, vakolat, minden, ami egy házból kikerülhet, vagy építésénél megmarad.

Viszont emellett a zöldhulladék is nagyon jellemző: levelek, ágak, szobanövények, stb. De akkor is megoldásként szolgálhat, ha lomtalanítasz, vagy épp nagyobb mennyiségű vegyes háztartási hulladékod keletkezett.

 

4.Konténerrendelés: mikor és hova?

Érdemes napokkal előre jelezni konténerrendelési igényed, hogy biztos legyen szabad kapacitás, és megfelelően tudjanak időzíteni a fuvarszervezők. Ha sürgős és ha határidős, azt is mindenképp jelezd a rendelés leadásakor. És pontosan add meg a címet, akár jellegzetességével együtt.

 

5.Vannak speciális igényeid?

Ha van ilyen, jelezd. Pl.: ÁFA-s számla, átvételi elismervény.