hirdetés

Országszerte havazik, a pénteken elindult hóesés kitart szombaton is. Az előrejelzések szerint a havazás estig kitart, a keleti határnál vegyes formájú csapadék havas eső, fagyott eső sem kizárt. Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hórétegből hóátfújások is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Késő este 0, -3 fok valószínű.

 

hóesésAz OMSZ délben kiadott jelentése szerint eddig a legtöbb hó Sopron Brennbergbányánál esett, 17 centi. De Sármelléken is 15, Somogyhatvannál 12, Pákán 10, Kékestetőn 8 centinyi hóréteget mértek.

A havazás vasárnap napközben keletre, északkeletre szorul vissza, miközben a hőmérséklet is több helyen fagypont fölé emelkedik és északkeleten havas eső is valószínű, így jelentősebb hógyarapodás már nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 2 fok között alakul.

Péntek délután óta 40 baleset történt. Egy ember meghalt Kerekegyházánál, többen megsérültek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Leggyakrabban az útról lesodródott, árokba csúszott, összeütközött járművekhez riasztották a tűzoltókat.

A MÁV tájékoztatása szerint a havazás és jegesedés miatt több vasútvonalon is késnek a vonatok, de délután 2 óra után már nem volt olyan vonal, ahol 15-25 percnél nagyobb lett volna a késés a belföldi járatokon. Ugyanakkor a havazás miatt az Ausztria felől érkező külföldi járatok átlagosan 10-20 perccel később lépnek be a határon.