hirdetés

A szegényebb országrészben élőknek 10 évig kell spórolni egy olcsóbb kiskocsira. A középkategóriásra már 26 évig. A luxusautóra 87 év kellene, így ezt el is lehet felejteni, álomnak is reménytelen.

volkswagenEz a cikk csak játék, sajnos. Hiszen nem reális, hogy ma Magyarországon valaki az átlagos fizetésének mondjuk a negyedét hosszú éveken át képes félrerakni minden hónapban, megszakítás nélkül, hogy aztán vadonatúj autót vásároljon a malacpersely feltörése után. Mi azért kiszámoltuk, meddig kéne spórolni.

Tavaly 84 807 darab új személyautóval lett gazdagabb az ország, ezek 80 százalékát cégek vették, mindössze csak 17 ezret vásároltak jómódú honfitársaink. Őszintén szólva inkább vagyonosnak kellene nevezni őket, hiszen a hazai átlagfizetésekből kiindulva hajmeresztő számok jönnek ki arra, hogy mennyi hónapot kell dolgozni az új kocsiért. A rögvalóságtól némileg elszakadva úgy számoltunk, hogy a hosszú távon spórolók a fizetésük negyedét teszik el az elképzelt járműért, a többi minimum kell a megélhetésre.

Az új autók átlagára osztva átlagfizetéssel kalkuláció előtt tegyük tisztába, hogy egyáltalán mennyibe kerül ma nálunk átlagosan egy személyautó.

(Szerző: Lencsés/Vezess.hu)