hirdetés

Időjárási veszélyekre, útépítésekre és megnövekedett forgalomra figyelmeztet az ORFK a hosszú hétvégén.

rendőrautóA Police.hu-n megjelent tájékoztatás szerint március 15-én is több helyen előfordulhat eső, zápor, legkisebb eséllyel északnyugaton számíthatunk csapadékra. Délen és a középső országrészben akár az ég is megdörrenhet. A Dunántúlon feltámad a déli-délnyugati szél. Hajnalban -1, +4, délután 7-15 fok várható. Északkeleten lesz hűvösebb.

Pénteken a szeles időben az ország nagy részén esős, záporokkal tarkított időben lehet részünk, majd délután délnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet. 6-15 fokra van kilátás, délnyugati maximumokkal.

Hétvégén egy mediterrán ciklon hoz szeles, csapadékos időt. Szombaton az esőt délután a délkeleti tájakat kivéve hó válthatja fel. Napközben lehűl a levegő, -2, +5 fokot mérhetünk. Vasárnap csökken ugyan a csapadékhajlam, de a fagyos időben eleinte még többfelé havazhat. Északon helyenként -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Itt olvashatja a részletes időjárási előrejelzést a hétvégére.

Már zajlik az M1-es autópálya felújítása: Bicske környékén a Győr felé vezető oldalon burkolatjavítás miatt a haladósáv zárására kerül sor állandó, fix tereléssel, éjszaka is, 80 kilométer/óra sebességkorlátozás mellett.

A rendelkezésre álló információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.
Már csütörtök este 22 óráig lesz kamionstop, majd március 17. (szombat) 22 órától március 18. (vasárnap) 22 óráig. Ez alól nem mentesülnek már a 7-es (EURO 3-as) vagy annál magasabb környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsik.

Horror várakozások a határátkelőkön

A nemzeti ünnep és a hosszú hétvége miatt előreláthatólag a szokásosnál többen indulnak a határon túlra, de elsősorban a román határszakasz határátkelőhelyein alakulhatnak ki kisebb várakozások ki-, illetve a belépő irányban.
A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség Határinfó oldalán, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.
Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30 perc is lehet.
A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban Tompa Közúti Határátkelőhelyen – a személyforgalomban csütörtök déltől estig akár 30-60 perces várakozással lehet számolni ki, illetve belépő irányban. Vasárnap a belépő buszok és személyautók számának emelkedésével lehet számolni, ami esetenként 30-60 perces várakozást eredményezhet. A teherforgalomban Tompa Közúti Határátkelőhelyen a várakozás elérheti a 60-120 percet szombat estig és vasárnap estétől hétfő reggelig, illetve szerda délután.
Csongrád megyében a röszkei autópálya határátkelőhelyen,pénteken a kilépő irányban az autóbuszok és a személygépjárművek tekintetében 30 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 60-120 perces várakozás kialakulásával számol a rendőrség. Vasárnap a belépő irányban, a személyforgalmi sávokon 30 perc, az autóbuszok esetében 30-60 perces várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban a jövő héten.
Röszke és Ásotthalom közúti határátkelőhelyen a hétvégén és március 15-én 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban, illetve a zárást megelőzően este a kilépő irányban. A tiszaszigeti közúti határátkelőhelyen maximum 30 percig kell állni. Csanádpalota-Nagylak autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati napon 60-120 perc, míg belépő irányban a kamionstopot követően a jövő héten, hétfőn 120 percet meghaladó várakozás is lehet. A személyforgalomban kilépő irányban pénteken esetenként 30 perc várakozás kialakulásával számolhatunk. Belépő irányban személyforgalomban szombaton 30-60 perc forgalomnövekedéssel lehet számolni.
Békés megyében Gyula, illetve Méhkerék Közúti Határátkelőhelytekintetében a hosszú hétvége, illetve a Gyulán megrendezésre kerülő kolbászfesztivál megrendezése miatt számolunk minimális, 30 perces várakozás kialakulásával a személy- és autóbusz-forgalom tekintetében.
Hajdú-Bihar megyében Ártándnál március 14-én 9 óra 30 perc és 22 óra közötti időszakban ki- és belépő irányban 120 perc várakozással lehet számolni a tehergépjárművek tekintetében. Március 16-án 8 óra és március 17-én 22 óra között a ki-és belépő irányban 60-120 perc várakozás alakulhat ki. A tehergépjárművek esetében ki- és belépő irányban március 18-án, 22 óra és március 19-én 16 óra között 120 perc várakozás alakulhat ki. Március 20-án és március 21-én 8 óra és 22 óra között belépő irányban 60, kilépő irányban akár 120 perc várakozás kialakulásával is lehet számolni.
A személygépjárművek tekintetében Ártándon március 17-én és 18-án 8 óra és 20 óra között a belépő irányban akár 30-60 perc várakozás is kialakulhat.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a záhonyi átkelőnél, a hétvégén és a jövőhéten szerdán ki- és belépő irányban egyaránt 30-60 perc várakozás. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.
Tiszabecs és Beregsurány állomásain pénteken és szombaton, illetve jövőhéten kedden és szerdán a kilépő irányban 60, a belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.
Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) határátkelőknél a nap bármely időszakában kialakulhat várakozás, amelynek mértéke elsősorban az átkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is elérheti vagy meghaladhatja a 30 percet.
Vállajnál pénteken kilépő irányban hétvégén mindkét irányban számolhatunk akár 30 perc várakozással.
Csengersima állomáson pénteken kilépő irányban akár 30-60 perc várakozás is kialakulhat a személyforgalomban. A hétvégén a reggeli-délelőtti időszakban belépő irányban 30 perc, a kora délutáni, kora esti órákban pedig kilépő irányban szintén 30 perc várakozás kialakulásával számolunk a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt.