hirdetés

Több mint 3,2 millió forint volt annál a „fideszes tanár úrnál”, akiről a hvg.hu írta meg, hogy jogszerűtlenül kezelhette az iskolai alapítvány vagyonát. Tavaly óta folyamatosan vette fel a diákokra szánt pénzt, míg végül alig egy pizza ára maradt a szervezet bankszámláján. Az iskolai alapítvány tiszta helyzetet teremtene. A tanár nem mellesleg az V. kerületi önkormányzat jogi bizottságában is tevékenykedő tanár.

szemere1592 forint – mindössze ennyit hagyott az V. kerületi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium diákjait támogató alapítvány bankszámláján K. András tanár . A hvg hétfőn hozta nyílvánosságra, hogy az alapítvány vagyona gyanús körülmények közt megcsappant, és ehhez köze van vagy lehetK. Andrásnak, aki az intézmény napközis tanára, illetve a szervezet kuratóriumának tagja volt. Csakhogy a tanár egyben Belváros-Lipótváros Önkormányzatában a jogi bizottság Fidesz–KDNP által delegált tagja. Sokak szerint emiatt megpróbálhatták eltussolni az ügyet, ami nem jött össze, mert már nyomozás is van az ügyben.

Az tény, hogy sokáig nem szóltak a szülőknek, hogy nincs meg a főként általuk összeadott pénz, sőt, még egy titoktartási nyilatkozatot is aláírattak a tantestület többi tagjával is.

Az eset érdekessége, hogy az iskola igazgatója, Arapovics Miklós arról közölte, hogy a tanár “visszahozta a pénzt”.

K. András egy rövid nyilatkozatot juttatott el hozzánk, ebben valótlannak nevezte információinkat.

Az igazság az, hogy a Szemeresek a Szemeréért Alapítvány kuratóriumi tagságomról lemondtam és a házi pénztárban lévő pénzekkel elszámoltam. – írta K.András.

A probléma az alapitványnál vagy a furcsaság idén április 5-én kezdődött, amikor a szervezet új vezetőinek jelölt tagok „kezébe került egy számlakivonat, melyen gyanús számlamozgást észleltek.

Az ügyről a Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium igazgatóját értesítettük. Ezt követően az Alapítvány kurátora a számlavezető bankban lekérte az egyenleget, és kiderült, hogy a számla csaknem üres. A számlán ekkor volt ez az 1592 forintos összeg – miközben ebből kellett (volna) fedezni olyan kiadásokat, mint a szemerés diákok kirándulása, állatkerti belépői, sportolása, vagy a hamarosan esedékes félév végi tanulmányi jutalmak.  Az alapítvány pénzét az alapítvány bankkártyájával vették le a számláról. Ezt követően, 2017. április 6-án 09:36 órakor az alapítvány a Budapest V. kerületi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Az iskolaigazgató jelen volt a feljelenést megtételénél – tudtuk meg a szervezettől.

Ezen a napon mondott le tisztségéről K. András, és ment el fizetett szabadságra az iskolából, ahol azóta sem dolgozik. Végig az iskolában volt a házipénztár, amivel védekezik K.András.

Az esetet bonyolítja, hogy a szervezet új vezetői a házipénztárt is ellenőrizték. Ebben akkor 281 ezer forint volt, méghozzá nem K. Andrásnál, hiszen az alapítványi házipénztár „az iskola pénztárában volt elhelyezve”.

Az alapítvány azt is nyilvánosságra hozta: a visszakapott milliós összegből 3 millió forintot azonnal befizettek a bankszámlára, a „fennmaradó részt pedig az iskolában lévő házipénztárban hagyták az olyan év végi kiadásokra, mint például a jutalomkönyvek, serlegek, érmék, „ovisuli”-kiadások, iskolai dekorációk és a napközis csoportoknak vett játékok.