hirdetés

A Kossuth térre öt tenyésztő és őstermelő hozta el az őshonos magyar sertésből készült finomságait.

mangalicakepRoskadoznak a pultok a mangalicából készült finomságoktól. A vásárlók azt is megtudhatták, hogy hol és milyen körülmények között tartották a jószágokat és hogy hogyan készültek a termékek.

A fesztiválon frissen készül a tepertő, aminek zsírjában aztán pattogatott kukorica is sül. A szervezők azt szeretnék megmutatni, hogy a zsírsertések csoportjához tartozó mangalica minden része jól hasznosítható a háztartásokban.

A mangalica fajtamentési programja Debrecenben indult 1991-ben. Ma már országszerte több mint 200 tenyésztő foglalkozik ezzel az őshonos magyar sertésfajtával. Az idei fesztivál szenzációjaként az évtizedekig kihaltnak vélt fekete mangalica is látható. Ez a fajta a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete és a Hajdúnánási Önkormányzat közös munkájának eredményeként menekült meg.