hirdetés

Jön csendesen az eső
2017-08-10 23:00

Állítólag éjjel érkezik, zivatarokkal és viharos széllökésekkel a hideg. Ha igaz és kérdés meddig marad.

esernyőkNyugat felől csak lassan közeledik hazánk felé az a hullámzó frontrendszer, melynek hidegfrontja a hétvégén véget vet a hét közepére kialakult hőségnek. Az egész országra kiterjedő kiadós csapadék ezúttal nem valószínű, nyugaton már csütörtöktől, keleten csak szombat délutántól várhatók záporok, zivatarok, a Tiszántúlon lehet számítani vasárnap esőre is. A front megérkezéséig marad a száraz, forró időjárás  – írja az OMSZ.

Ha minden igaz, ma tetőzött a hőség, pénteken lassanként kezd visszaszorulni a meleg délkelet felé; ekkor a Nyugat-Dunántúlon már 25 fok alá csökken a napi átlaghőmérséklet, míg másutt marad a 27-29 fokos középérték.

Ma az éjszakai órákban az Adria felől érkező (és várhatóan nyugati határaink mentén észak-északkelet felé vonuló) zivatarrendszer kifutószele is okozhat viharos lökéseket. Pénteken délután a lehűlést okozó hidegfronthoz kapcsolódóan a Dunántúlon már több helyen lehetnek zivatarok, melyeket jégeső, viharos széllökés (80-100 km/h) és intenzív csapadék (> 10-20 mm) kísérhet.