hirdetés

Musical készül a háborús bűneiért elfogott de 2006-ban elhunyt szerb elnökről. Az előadás állítólag nem foglal állást Slobodan Milosevic szerepét illetően, de “felveti a szükséges kérdéseket”.

Former Yugoslav president Slobodan Milosevic waves to supporters, as his wife and coalition partner Mira Markovic looks on (R), after the inauguration ceremony in Belgrade in this July 23, 1997 file photo. Milosevic has died, the U.N. tribunal said on March 11, 2006, just months before his war crimes trial was expected to conclude. "Milosevic was found lifeless on his bed in his cell at the United Nations detention unit," the tribunal said in a statement. REUTERS/Petar Kujundzic/FilesA diktátornak is nevezett egykori szerb elnökről, Slobodan Milosevicről készít musicalt a pristinai Nemzeti Színház szerb társulata – közölte értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap kedden.

A koszovói szerbek egyik központjának tartott Gracanicában a kilencvenes évek Jugoszláviáját mutatják be a zenés előadás keretében, amelynek középpontjában Milosevic uralma áll. A történet a hágai Nemzetközi Törvényszéken folytatott eljárással zárul.

Jelena Bogavac, az előadás szerzője elmondta: a Slobodan Show című előadást február végén mutatják be Koszovóban, ezt követően pedig szerbiai turnéra indulnak vele. Hozzátette: Milosevic egy koszovói beszédének elmondását követően erősítette meg hatalmát és közvetetten végül a szerb-koszovói konfliktus vezetett bukásához is, ezért választották a bemutató helyszínéül azt a helyet, amely ugyan 2008-ban kikiáltotta függetlenségét, ám Szerbia továbbra is saját, déli tartományának tartja.

Jelena Bogavac szerint máig vitatott, hogy Slobodan Milosevic milyen szerepet töltött be Jugoszlávia szétesésében és a nacionalizmus térhódításában. Erre az előadás sem ad választ, de felveti a szükséges kérdéseket – fogalmazott a szövegkönyv és a dalszövegek szerzője. Emellett a szerb identitáskeresés is megjelenik a musicalben.