hirdetés

Forrong Lengyelország. A demonstrálók szerint az egypártrendszer megkezdte az igazságszolgáltatás szétverését, veszélybe került a pártatlanság.

lengyel tüntetés bíróságokA kormányon lévő Jog és Igazságosság péntek késő este benyújtotta a lengyel parlament elé azt a törvénymódosítást, ami ez eddiginél sokkal nagyobb hatalmat adna a parlamentnek a bíróságok összetételének meghatározásában.

A múlt héten benyújtottak egy másik javaslatot is, ami visszahívná a legfelsőbb bíróság bírái közül az összeset, akiket nem személyesen az igazságügyminiszter jelöl ki. A legfőbb ügyészség és az alkotmánybíróság függetlenségét már korábban elintézte a lengyel kormánypárt.

“Szégyen, szégyen!” – kiabálták erre válaszul a vasárnap több lengyel nagyvárosban, köztük Varsóban és Krakkóban összegyűlt tüntetők, akik szerint Jaroslaw Kaczynski egyértelműbben egypártrendszert próbál kiépíteni. A szétesett lengyel ellenzék képviselői arról beszéltek, hogy a jövőben egységesebben fognak szembeszállni a Jog és Igazságossággal.

A kormánypárt által irányított lengyel közmédia közben úgy tálalta az eseményeket, hogy az ellenzék puccsot próbál szervezni a kormánypárt ellen.