hirdetés

Húzódik az orosz-amerikai csúcs. A Kreml szerint nem érződik, hogy Washington kezdeményezne az ügy érdekében.

putyin_trump2017.07.07A Kreml továbbra is kezdeményezés hiányát érzékeli az orosz-amerikai csúcstalálkozóval kapcsolatban – mondta az elnöki szóvivő. Dmitrij Peszkov szerint továbbra is hiányzik a konkrétum Vlagyimir Putyin és Donald Trump legutóbbi telefonbeszélgetése óta, amelyen éppen arról volt szó, hogy a két elnök érti a találkozó szükségességét. Továbbra is hiányzik a kezdeményezés amerikai partnereink részéről – tette hozzá.

A két államfő március 20-án, két nappal Vlagyimir Putyin újraválasztása után beszélt telefonon egymással. A telefonbeszélgetés nyomán a két külügyminisztérium utasítást kapott a személyes találkozó előkészítésére.

Mint kiderült, Trump meg is hívta Washingtonba is meghívta Putyint. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója nemrégiben mindenesetre úgy nyilatkozott, nem folytak egyeztetések arról, hogy a két vezető a G20-csoport novemberi csúcstalálkozójáig tárgyalóasztalhoz üljön egymással.

Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet szerint az elnök továbbra is pozitívan viszonyul egy amerikai-orosz csúcshoz – ennek időpontját azonban akkor fogja bejelenteni, ha majd eljön az ideje. A nagykövet hozzátette: a fennálló problémák megoldásához az kellene, hogy mindkét fél akarja ezt a találkozót.