hirdetés

Tizennyolc nappal csapdába esésük után kedden az utolsó négy gyereket és edzőjüket is kihozták a mentőcsapatok a thaiföldi barlangból, így az ifjúsági futballcsapat mind a 12 tagja és az edző is megmenekült.

thai gyerekekA Tham Luang barlangból kimentett gyerekeket és az edzőt is helikopterrel kórházba szállították, ahol egyelőre elkülönítve vizsgálják őket. Jó fizikai és szellemi állapotban voltak, csak kisebb fertőzéseket állapítottak meg náluk, de várhatóan egy hétig még kórházban tartják őket megfigyelésre. Az egész viszont valószínűleg örökre nyomot hagy bennük, amit még fel kell majd dolgozniuk.
Kedden így véget ért az a hollywoodi producerek figyelmét máris felkeltő drámai mentőakció, aminek sikeréért több mint ezer ember dolgozott, és amire hetek óta az egész világ figyelt. A csapat megmenekülése követelt egy áldozatot is, egy tapasztalt thai búvár meghalt a tényleges mentés előkészítése közben pénteken.

A 11-16 éves fiatalok 25 éves edzőjükkel még június 23-án mentek be a turisták által kedvelt Tham Luang barlangba, de aztán a heves esőzések miatt már nem tudtak kijönni onnan. Villámgyorsan megemelkedett ugyanis a vízszint a barlangban, elzárva azt a bejáratot, ahol a gyerekek bementek, és ami előtt megtalálták a holmijaikat.

Azonnal megindult az eltűnt gyerekek keresése, és a barlangból is elkezdték kiszivattyúzni a vizet, miközben egy egész ország aggódott értük. Több kéz- és lábnyomot is találtak a keresés során, és a szakértők végig bizakodtak, hogy a fiúk és edzőjük életben van. 9 nap után meg is lettek a gyerekek a vízzel teli barlangban, épségben.