hirdetés

A kairói büntetőbíróság 262 embert ítélt kedden három és huszonöt év közötti börtönbüntetésre a Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök 2013-as elmozdítását követően kirobbant tüntetéseken való részvétel és a tiltakozásokat kísérő erőszakcselekmények miatt – jelentette a MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség.
murszi ellenes tüntetésekA bíróság 17 embert életfogytiglani (Egyiptomban 25 év), 223 embert 15 év, és 22 embert három év börtönbüntetésre ítélt. Az ügyben 115 embert felmentettek, két vádlott pedig meghalt az eljárás idején. A vádlottakra emellett összesen 40 millió egyiptomi fontnak (csaknem 600 millió forintnak) megfelelő pénzbírságot róttak ki állami tulajdon rongálása címén.

A vádlottakat egyebek között rendőrök és civilek előre megfontolt meggyilkolásában, fegyveres tüntetés szervezésében, a közbiztonság veszélyeztetésében, hatóságokkal szembeni ellenállásban és kormányzati épületek megrongálásában találták bűnösnek.

A főügyészség által elrendelt nyomozás szerint a vádlottak az Egyiptomban terrorszervezetként nyilvántartott és betiltott Muzulmán Testvériség nevű iszlamista pánarab szervezet tagjai. A szervezetet 2013-ban tiltották be, azután, hogy a hadsereg megdöntötte a hozzá köthető Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalmát. A Muzulmán Testvériség azt állítja magáról, hogy békés szervezet, és elítéli az ellene irányuló nyomást.

A jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által – akkor még hadsereg-főparancsnoki tisztségében – véghezvitt hatalomváltás után Murszi hívei hat héten át megszállva tartották az egyiptomi főváros két közlekedési csomópontját. A kairói Rábaa el-Adavíja mecset körül és a főváros gízai oldalán található en-Nahda téren tartott tiltakozó akciók erőszakos feloszlatása során a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet szerint legalább 817 civil és 10 rendőr vesztette életét.

A Kairótól délre található Beni-Szuef város büntetőbírósága tavaly szeptemberben szintén életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Mohamed Badíét, a Muzulmán Testvériség vezetőjét erőszak szításának vádjával.