hirdetés

Nem kétsebességes, hanem egységes Európai Uniót akar ­Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki erről a nagy érdeklődéssel várt évadnyitó beszédében beszélt az Európai Parlamentben.

junckerJuncker ugyanis nem támogatja Emma­nuel Macron francia elnök által szorgalmazott „mag-Európa” tervét, amely a fejlettebb, eurót használó tagállamok külön klubba tömörülhetnének.

Nincs szükség párhuzamos struktúrákra – fogalmazott Juncker, aki egyúttal szorgalmazta, hogy mindenki, vagyis a magyarok is csatlakozzanak az eurózónához.

Juncker a mélyebb integráció érdekében közös valutalapot és közös pénzügyminisztert szeretne, de a legérdekesebb javaslata az volt, hogy legyen egyszemélyi vezetője az EU-nak, az Európai Bizottság elnöki posztja és a tagállami kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöki posztjának egyesítésével, amit jelenleg Donald Tusk tölt be.

Egy kapitánynak kell irányítani a hajót – magyarázta Jun­cker, aki egyetlen egyszer említette Magyarország nevét, amikor az élelmiszerek minőségéről beszélt.

Elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az EU-n belül, nem engedhető meg, hogy egyes vállalatok ugyanolyan márkanév alatt rosszabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában.

Nem lehetnek másodrangú fogyasztók a szlovákok, és a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben – mondta Juncker.