hirdetés

A török államfőnek elege van. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán Ankarában polgármesterek előtt felszólalva arra kérte az önkormányzatokat, hogy ne állítsanak őt ábrázoló szobrokat – írta a Hürriyet tekintélyes török napilap.

ERDOGANA közelmúltban Törökország számos településén készítettek a tavaly július 15-ei puccskísérlet első évfordulójára Erdogant ábrázoló különféle alkotásokat.

A hír hallatán nagyon elszomorodtam. Ez ellentétes értékeinkkel – hangoztatta Erdogan.

Nem szeretnék magamról szobrot és semmilyen hasonló alkotást. Tartózkodjunk az efféle a hibáktól. Nem szobrok kellenek, hanem hasznos tevékenységre van szükség – tette hozzá.

Az északnyugat-törökországi Izmitben például az váltott ki vitát, hogy az államfőről készített szobor nem hasonlított Erdoganra – írta a Hürriyet. A város polgármestere, Nevzat Dogan azzal védte az alkotást, hogy “Erdoganra nem hasonlíthat senki”. Ettől függetlenül az izmiti szobrot a többivel együtt a napokban lebontották.

Erdogan szerdai kérése ellenére Törökországban ugyanakkor néhány létesítmény mégis az ő nevét viseli. Egyebek között egy labdarúgó-stadion Isztambul Kasimpasa negyedében, valamint egy egyetem a Fekete-tenger partján fekvő Rize városában. Kasimpasa és Rize a török elnök életének meghatározó helyszínei.