hirdetés

Nincs országos pedagógushiány, mondta a MH-nak adott interjúban Hajnal Gabriella, az ország összes állami iskoláját fenntartó Klebelsberg Központ vezetője. De nem lesz mindenhol tanár. Értik ? Mi nem.

 

20111206-nyelviskola-nyelvoktatas-nyelvtanitas-angol-tanfolyam3Nemrég arról jelentek meg hírek, hogy kétezernél több betöltetlen tanári álláshely van az országban, de Hajnal szerint nyáron nincs értelme számokról beszélni. Teljesen természetes a fluktuáció, ami ilyenkor nyáron jellemző az ágazatban. Hoppácska most már azt is tudjuk a tanítás egy ágazat.

 

Az interjúban ugyanakkor azt mondta: “nem mondhatom, hogy mindenütt minden tanár meglesz, mert ez nem lenne igaz. De ez minden évben így van.”-közölte a Klebelsberges vezető.

Bár tavaly is voltak néhány helyen betöltetlen állások, a tankerületek megoldották a problémát óraadókkal vagy túlórákkal.

A tankerületek együttműködnek egymással, így tudják biztosítani, hogy legyen szakos tanár minden iskolában. Két óra történelemre, három óra matematikára nem lehet tanárt felvenni, nincsenek hat-nyolc százalékos tanárok, mondta a Klik elnöke.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének elnöke nemrég arra figyelmeztetett , hogy a tanárok 50 százaléka 50 évesnél idősebb, így 2025-től nagy gond lesz a pedagógushiány. A Klik elnöke szerint azonban az elkövetkező hét évben biztosan nem várható, hogy a nyugdíjba vonulás miatt magasabb létszámban lenne szükség utánpótlásra.

Idén már hatvan olyan frissen végzett pedagógus helyezkedett el, akik a tanári hivatást vonzóbbá tevő Klebelsberg-ösztöndíjjal tanulhattak az egyetemen. Ők 3-3 megyét jelölhettek meg, ahol el szeretnének helyezkedni (az ösztöndíjért cserébe vállalniuk kell ezt). A következő években a számuk évi 200-300 főre emelkedik, mondta Hajnal Gabriella.