hirdetés

Továbbra sem tudni semmit arról, hogy a hazai fogyasztóvédelmi szervezetek tettek-e bármilyen lépést a Green Holidays július eleji csődjének megelőzése érdekében. Ráadásul úgy tűnik a hoppon maradt utasok egyharmadára a biztosítás sem érvényes így sokan futhatnak majd a pénzük után. Persze, ha az állami hivatalok hibáztak, késlekedtek, akkor ők is fizethetnek.  

greenholidays-1024x681Mint az kiderült: már a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) tavaly december 9-i jelzése előtt, novemberben egy magánszemély beadványára vizsgálódni kezdett a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH). Pontosabban rövid úton elintézte az ügyet azzal, hogy a fogyasztóvédelmi hatósághoz, illetve a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) tette át a kérdést, mondván  a panaszban jelzett cég – a SzállásOutlet Kft. – megbontotta az utazási csomagokat, így lényegében kikerült az MKEH ellenőrzése alól, hisz a hivatal által vizsgált utazásszervezői tevékenység alapja az utazási csomagok értékesítése.

A GVH – mint azt korábban jeleztük – sem válaszolhatott másként a hozzá érkezett megkeresésre, hiszen az MKEH a hivatalt egy jelentős piaci erejű kereskedő visszaélésével összefüggésben kérte a kereskedelmi törvény ezt szabályozó passzusainak vizsgálatára. Ám a GVH szerint az utaztató ilyen piaci erővel nem rendelkezett.

Az MKEH a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló, 2008. évi XLVII. törvény megsértésével kapcsolatos vizsgálatra a fogyasztóvédelmi hatóságot kérte fel, amely első fokon ugyanaz a Fővárosi Kormányhivatal, mely januártól az MKEH utazásszervezői nyilvántartást vezető és kaucióbiztosítást ellenőrző feladatát is átvette. Hiába történt azóta már több jelzés a kormányhivatal felé, a jelek szerint a két egymás mellett dolgozó részleg nem talált módot rá, hogy egyeztessen – erre utal, hogy a kormányhivatal azt közölte, több mint hét hónappal az első bejelentés megérkeztét követően még mindig csak vizsgáldónak a kérdésben.

A gondot az okozza, hogy a fentiek miatt alapesetben az Indulhatunk.hu és a Szállás­Outlet által értékesített utakra pont azok megbontása miatt nem lehet érvényes a Green Holidays – Uniqa Biztosító által kezelt – vagyoni kauciója, ám a kérdésről a végleges álláspontot a 213/1996-os kormányrendelet értelmében épp az ügyben eddig nem igazán jól teljesítő kormányhivatalnak kell kimondania.

Az érintett cégeknél utazási szolgáltatást leelőlegező ügyfelek egy része jelentkezett az Uniqánál – a beérkezett kártalanítási igények nagyjából harmada köthető ilyen ügyletekhez. Ugyanakkor az is látszik, hogy az érintett platformok főleg a „szuperakciós” Green-utakat értékesítették, miután a kártérítési összegben a jelentkezők arányánál jóval szerényebbek a beadványaik. Arról ugyanakkor nem lehet tudni, hogy – megfogadva például a MUISZ tanácsát – a visszaélést elkövető cégekkel szemben közvetlenül mennyien próbálják a jogaikat érvényesíteni.