hirdetés

Áprilisban még tagadta a kormánypárt, hogy jelentősen megemelnék a képviselők illetményét. Nos úgy tűnik havi 200 ezerrel kapnának többet a honatyák és honanyák, ami egy átlag magyar állampolgár havi fizetése. Így havonta majdnem 1 milliót keresnének. Persze ebben nincs benne a költségtérítés és egyéb tiszteletdíjak.

 

orbán a parlamentbenHavonta akár 200 ezer forinttal is többet kereshetnek az országgyűlési képviselők, ha átmegy a parlamenten a törvényalkotási bizottsághoz benyújtott fideszes módosító javaslat.

 

Ezek után a képviselők bruttó havi átlagfizetés háromszorosát keresnék, ami azt jelenti, hogy míg eddig 748 ezer forint volt a tiszteletdíjuk, a jövőben ez 948 ezer forintra nőne. A frakcióvezetők ennek a dupláját, a frakcióvezető helyettesei pedig kicsivel több mint a másfélszeresét keresnék az újonnan megállapított képviselői alapfizetésnek.

Ha egy képviselő bizottsági tag, akkor a nagyjából bruttó egymillió forintos alapbére 1,2-szeresét keresné, de ha a törvényalkotási bizottság tagja, esetleg más bizottságban is benne van, akkor még ennél is több pénzt vihetne haza.

S a lakhatási támogatásról még nem is beszéltünk, ami a képviselők illetményéhez van kötve , annak 25 százaléka, azaz a 948 ezer mellé ,ég 237 ezer jöhet, havonta.

A törvénytervezet szerint a képviselők havi keretét az is differenciálna, hogy egy képviselő egyéniben vagy országos listáról jutott-e be az országgyűlésbe.

A házelnök Kövér László járna  legjobban, az ő fizetése majdnem elérné a bruttó 3 millió forintot havonta, ha megszavazzák a módosítást. Ráadásul a házelnöknek még különféle címszavak alatt további támogatások is járnak.