hirdetés

Nincs elég vakvezető kutya. A jelenlegi kapacitás tízszeresére lenne szükség, hogy minden kutyát igénylő vak ember megkaphassa segítő négylábúját.
vakvezető kutyaTöbb mint nyolcvanezer látássérült ember él Magyarországon, közülük tízezren teljesen vakok a legutóbbi népszámlálás alapján, de egyes becslések szerint a magas látencia miatt az utóbbi csoport létszáma a harmincezret is elérheti. A Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület legfrissebb adatai szerint az országban 178 kutyának van vakvezető tanúsítványa – összesen 585 segítő kutya dolgozik – és hét kiképző intézmény működik – írja a magyaridok.hu.

Csak a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskolánál harmincnál több igényt tartanak nyilván, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségénél hetven várakozó van. Összehasonlításképpen: Angliában évente ezer kutyát adnak át új gazdájának, lakosságarányosan ennek alapján nálunk mintegy 250 kutyára lenne szükség. A kiképzőhelyek összesen a tizedét nevelik ki évente. A becsült szükséglethez viszonyított elmaradásnak nem a szakemberhiány az oka, hanem egyértelműen a csekély pénzügyi forrás.
A szegmens közadakozásból tartja fenn magát, az állam szerepvállalása jelképes. Ilyen például a legutóbbi, 45 millió forint keretösszegű pályázat, amelyet a segítő kutyák képzésének támogatására írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az összeg több mint tíz nyertes szervezet között oszlik meg.

A képezhető kutya beszerzésének, képzésének, munkába állításnak és munkában tartásnak költsége nagyjából kétmillió forint. A kutyák életük végéig az alapítvány gondozásában maradnak, a gazdák örökös tartós használatba kapják őket. Az ötezer forint feletti állatorvosi költségeket az alapítvány állja.