hirdetés

Győri Péter józsefvárosi független polgármesterjelölt szerint az önkormányzat most még visszatartja a kilakoltatásokat, de az időközi önkrományzati választások után tömegével indulhatnak meg, ha a fideszes Sára Botond nyer. Jelenleg 4200 önkormányzati lakás áll üresen a kerületben, szerinte ezek felét eladná az önkormányzat.

 

2018. május 14. Győri Péter polgármester jelölt bemutatkozó sajtótájékoztatója. Fotó: Vajda JózsefGyőri Péter független, de az ellenzéki pártok által támogatott józsefvárosi polgármesterjelölt szerint kilakoltatási hullám kezdődik, ha Sára Botond jelenlegi fideszes kerületi alpolgármester győz a vasárnapi időközi józsefvárosi önkormányzati választásokon. Azt mondta, több család már összepakolva várja a választást. Győri viszont állítja, megválasztása esetén ő nem írna alá egy kilakoltatási határozatot sem.

A hajléktalanokat segítő Menhely Alapítványt vezető Győri Péter szerint Józsefváros 2017-ben mindössze 20 millió forintot, a kerületi költségvetés egy ezrelékét költötte lakhatási támogatásra, pedig a kilakoltatás támogatással megelőzhető lenne. Szerinte a VIII. kerületben található 4700 önkormányzati bérlakás felét el akarja adni az önkormányzat, és jelenleg is csak 500 lakást adnak bérbe szociális alapon rászoruló családoknak.

Az Esti Újság úgy tudja, hogy minden ingatlanra rátette az elővásárlási jogát a kerület. Azonban azt már nem reklámozzák, hogy ezen ingatlanokat a kerületi vezetés egy szerződés értelmében igen magas áron tovább adhatja a Futureal Ingatlanfejlesztő csoportnak, ami most némi gondban lehet, hisz az építkezéseihez nehezen talál munkásokat. Legutóbb már török vendégmunkások jöttek, de ezzel is problémák adódtak állítólag. Így az építkezések jelentős csúszásban vannak.

Győri Péter reagált Kocsis Máté jelenlegi polgármester vádjaira is, miszerint a drogosok számára vonzó programokat hozna a kerületbe, és hajléktantanyává változtatná a városrészt, ráadásul kifejezte az illegális migrációval kapcsolatos szimpátiáját is.

Miért akarnék hajléktalantanyát nyitni bárhol is én, aki évtizedeket töltöttem azzal, hogy csökkentsem a közterületi hajléktalanságot?- reagált a vádakra Győri, hozzátéve, hogy az illegális migráció kérdésével sohasem foglalkozott. Győri szerint megválasztása esetén egy év alatt csökkenti a hajléktalanságot Józsefvárosban, “és ezt számon is kérhetik rajtam!” – mondta.