hirdetés

Jogerős döntés született a legendás hajtó elleni merénylet ügyében. A Fővárosi Ítélőtábla 2018. január 12-én T. Gy. vádlott és társai ellen emberölés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügyben ítéletet hirdetett, az elsőfokú bíróság ítéletét a büntetés kiszabása körében részben megváltoztatta.

Tanyi György tárgyalás 206.06.15. Fotó: Horváth Péter GyulaA Fővárosi Törvényszék 2017. június 7-én kelt ítéletével I-IV. r. vádlottakat emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. Ezért az elsőfokú bíróság: az I. r. vádlottat T.Györgyöt 11 év fegyházbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra, a II. r. vádlottat 8 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, a III. r. vádlottat 8 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra, a IV. r. vádlottat 4 év fegyházbüntetésre, 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy
a vádlottak a szabadságvesztése kétharmad részének kitöltését követően bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyészség I. r., II. r., III. r. vádlott terhére súlyosítás miatt jelentett be fellebbezést. I. r. vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan az ítélet hatályon kívül helyezése, II. r. és III. r. vádlott és védőik felmentés, IV. r. vádlott és védője enyhébb minősítés, valamint enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az átiratában az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a Fővárosi Törvényszék ítéletét megváltoztatta, a II-III. r. vádlottak büntetését 6-6 évre, míg a IV. r. vádlott büntetését 3 évre enyhítette. A járulékos kérdésekben az elsőfokú ítélet rendelkezéseit pontosította, egyebekben azt mind a négy vádlott tekintetében helybenhagyta.

A tanács elnöke indokolásában előadta, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályokat betartotta, az általa megállapított tényállás alapvetően megalapozott volt, csupán csekély pontosításra szorult. A törvényszék a bizonyítási eljárást széleskörűen lefolytatta és indokát adta, hogy mely bizonyítékokra alapította ítéletét. A tanács elnöke kiemelte, hogy a törvényszék a vádlottak terhére rótt bűncselekményeket helyesen minősítette. A Fővárosi Ítélőtábla álláspontja szerint az I. r. vádlottal szemben a törvényszék a büntetési célokkal összhangban álló büntetést szabott ki. A II-IV. r. vádlottak esetében az általuk megvalósított cselekmények – figyelés, a helyszín biztosítása – egymáshoz viszonyított súlyára és a 20 évet meghaladó időmúlásra figyelemmel a büntetés enyhítése vált indokolttá.

A Fővárosi Ítélőtábla határozata jogerős.

Mint ismeretes Lakatos Csaba többszörös championra lövéseket adtak le a Lovin 1996-ban. Az elkövetők közül az éjszakai életben jól ismert T. testvéreket nem messze a Fiumei úti temetőtől elfogták a rendőrök és őrizetbe vették, majd el is engedték. . Az ügyben sokan az akkori rendőrkapitány szerepét is firtatták, sokan kritizálták Pintér Sándort, mert a tett helyszínére kiment. Szerintünk nincs ezzel semmi baj, hisz Pintér volt a főrendőr.

Lakatos az elkövetőiről nem mondott semmit, örült, hogy túlélte a merényletet. A rendőrség pár éve porolta le a megoldatlan bűnügy aktáit pár pentitó vallomása alapján.

Tanyi György szerint koncepciós per zajlott és bízik benne kiderül az igazság.