hirdetés

Menekülteket listázó rendeletet fogadott el a Zala megyei Esztergályhorváti önkormányzata. A Helsinki Bizottság szerint a település döntés aggasztó és aggályos.

esztergályhorvátiAz önkormányzat úgy tudni arra kötelezi a szálláshely-adókat, hogy ellenőrizzék a faluban megszállni szándékozó menekülteknek megvannak-e a kötelező oltásaik. Szálláshelyet csak annak adhatnak, aki ennek eleget tesz.

A település vezetősége minden bizonnyal azért hozta a rendeletet, hogy megnehezítse azoknak a menekülteknek a dolgát, akik néhány napig ott nyaralnának. A szállást egy osztrák orvosnő biztosítana a hányattatott sorsú embereknek.

A Helsinki Bizottság szerint a rendelet három ponton is aggályos:

Csak törvény vagy kormányrendelet állapíthat meg újabb kötelezettséget azokkal szemben, akik védettséget kaptak a magyar államtól. Helyi önkormányzati rendeletben nem hozhatnak ilyen megszorításokat.

A rendelet az Alaptörvényt is sérti, az első cikk 3. bekezdése ugyanis rögzíti, hogy az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg.

A rendelet diszkriminatív: ésszerű magyarázat nélkül tesz különbséget magyar és nem magyar állampolgár közt.

Esztergályhorváti lakosai menekülttel egyébként még sosem találkoztak. Egyszer láttak külföldit, de attól is nagyon megrémültek.