hirdetés

Áll a bál a Tescos banditák perében, akiket 12 év után sem lehetett felelősségre vonni. A védelem szerint botrányos a per, hisz hatósági dolgozók követtek el súlyos bűncselekményeket az ügyben, de a bíróság ezen személyek ellen feljelentést sem tett. Vannak fura tanúmeghallgatások is az ügyben, ráadásul a vádlottak sem mondhatják el rendesen vallomásaikat.

 

süveges péter tescós rablóAkár törvénytelen eljárással is, de befejezi a Fővárosi Törvényszék a Tescós rablók tizenkét éve tartó, és már hetedszer is első fokon folyó büntetőperét. Mindez a tárgyaláson hangzott el.

A per ismét botrányba fulladt. Kiutasította a bíró a tárgyalóteremből a tescós rablók büntetőperében érintett elsőrendű vádlottat, Süveges Pétert. A terhelt össze szólalkozott a bíróval, mert nem mondhatta el a védekezését. Ráadásul igen fura és különösnek tűnő módon a bíró kijelentette, hogy sem a vádlottak, sem a védők nem kérdezhetnek a meghallgatott, és vádalkut kötő tanútól, aki több terhelő vallomást is tett a vádlottakra, majd azok tartalmának egy részét többször vissza is vonta, illetve újra megerősítette.

A védelem képviselő ügyvédek kijelentették, nem hajlandók ellátni védői teendőiket addig, amíg a bíróság nem biztosítja azokat a releváns, a terheltekre nézve lényeges mentő körülményeket is tartalmazó dokumentumokat, amelyek a hetedszer is első fokon lévő, tizenkét éve tartó büntetőeljárásban hol előkerülnek, hol eltűnnek a vádiratból. Metzing Márton bíró utalt rá, hogy ezen iratok ugyan lehetnek hiányosak, de a bíróság akkor is befejezi a pert, ha az törvénytelen.

A védelem azt sem érti, hogy a bíró miért nem tett még mindig feljelentést a szabálysértések ügyében, holott azokról hosszú ideje tudomása van. A törvény értelmében hivatalos személynek – amilyen egy büntetőbíró is – kötelessége feljelentést tennie, ha bűncselekmény jut a tudomására. Az említett vádalkuzó tanú – aki nyíltan bevallotta, hogy saját büntetőügye kedvezőbb elbírálásáért vállalta el szerepét – tegnap elmondta, hogy néhány hónapja újra kihallgatta őt az ügyészség a tescós rablók ügyében. Nem sikerült tisztázni, hogy a kihallgatásra miként kerülhetett sor egy olyan eljárásban, amelyben már tizenegy éve lezárták a nyomozást.

A védelem szerint az ügyészség által sorozatosan elkövetett törvénytelenségek, súlyos hivatali bűncselekmények miatt több védő, közöttük a Süveges ügyében eljáró Szikinger István is feljelentést tett Polt Péter legfőbb ügyésznél, aki az egyébként a tescós rablók ügyeiben a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF) szignálta ki a vizsgálatot. Ez azt jelenti, hogy a KNYF-nek a saját dolgozói által a védelem által vélelmezett bűncselekményeket kellene kivizsgálnia. Úgy tudjuk, a testület a napokban dönt arról, hogy nyomozást indít-e az ügyben.