hirdetés

Bérkövetelés miatt két órára beszüntette a munkát a Bosch-konszern egyik miskolci gyárában az Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete (ÉTMOSz) hétfőn délelőtt.
boschAz ÉTMOSz (Életre Tervezett Munkavállalók Országos Szakszervezete) 2018. február 12-én 8:30 és 10:30 közötti időtartamra sztrájkot hirdetett a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. telephelyén. Ebben az időszakban a munkabeszüntetéshez 508 fő csatlakozott, a vállalat állandó munkavállalóinak létszáma több mint 2200 fő. 10:30-tól a termelés teljes kapacitással folytatódott. A Bosch másik, kéziszerszámokat gyártó telephelye nem vett részt a sztrájkban.

Decemberben kezdtük a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel a 2018-as béremelésre vonatkozóan. Az összes szempont és javaslat mérlegelését követően a Bosch csoport magyarországi telephelyein a munkavállalók 2018. évi bére az előrejelzéseket meghaladó mértékben, a piaci trendeknek megfelelően átlagosan csaknem 10%-kal emelkedett. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet az adott vállalat eredménye is befolyásol és természetesen függ az egyéni teljesítménytől is – mondta el az autopro.hu érdeklődésére Ficzere Ferenc a magyarországi Bosch csoport kommunikációs igazgatója.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél az egyeztető tárgyalások 2017. december 21-én zárultak, ahol megegyezés nem született, így a munkáltató döntött a béremelés mértékéről. A szakszervezet 2018. január 25-én a témában újabb kollektív munkaügyi vitát kívánt kezdeményezni a miskolci autóipari gyár vezetőségével. A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft.-nél a dolgozók többsége a béremelést tartalmazó munkaszerződés-módosítást aláírta, az emelt bérek kifizetése ez alapján megtörtént. A kommunikációs igazgató hozzátette: a gyárban a már elfogadott, emelt fizetéseken felül a hűségbónusz is bevezetésre került.
Janik Tamás a szakszervezeti tömörülés elnöke azt közölte, hogy sikeres munkabeszüntetést szervezetek a miskolci kft.-nél.
Ismertette: a műszakban lévő fizikai dolgozók 90 százaléka részt vett a sztrájkban, a termelés két órára gyakorlatilag megállt. A munkavállalók egyértelműen kiálltak amellett, hogy a vállalat által differenciáltan végrehajtott 9 százalékos béremelés nem elegendő.

A szakszervezet ilyen mértékű támogatás mellett továbbra is követeli, hogy a munkáltató az általa egy oldalúan lezárt bértárgyalást újrakezdje. Janik Tamás szerint a sztrájk fegyelmezetten és békésen zajlott, ideje alatt a munkavállalók a gyár kantinjában gyűltek össze, rendzavarás nem történt.